Bologna

Emilia Romagna - Italiens Middelaldermekka

Det er helt sikkert at du ikke kommer til Emilia-Romagna for at se landskabet, fordi de fleste turister finder det flade landskab monotont og kedeligt, og det er ikke hvad de fleste forstår som Italien. En stor del af området udgøres af Posletten, og kun i den sydlige del ses Apenninernes nordlige del. Emilia-Romagna byder derimod på nogle af de mest interessante middelalder- og renæssancebyer i Italien med storslåede slotte, kirker og paladser.

Emilia Romagna – Kultur og Kulinariske Perler på en snor

Byerne i Emilia Romagna ligger tæt på hinanden, med korte afstande mellem dem og skjulte steder, som få turister udforsker. Men her er der ikke kun exceptionelle muligheder for at udforske renæssancekunst og middelalderarkitektur; Her produceres mad i et berømt køkken og de mest eksklusive sportsvogne i verden. Alt dette har gjort Emilia-Romagna til et velhavende område og et af de mest politisk røde i Italien – og dets folk er kendt for at være ret selvtilfredse. Det forhindrer dig dog ikke i at nyde herlighederne, så start med hovedstaden Bologna og rejs derfra øst til vest.

Regionen er en skattekiste af kulturel rigdom og naturskønhed i det nordlige Italien. Denne region, beliggende mellem Po-dalen og Appenninerne, byder på en unik blanding af maleriske landskaber og charmerende byer, der gør den til en af de mest fascinerende destinationer i Italien.

Landskabet i Emilia-Romagna er præget af frodige marker, bølgende bakker og smukke vinmarker. Denne region er kendt som Italiens “madkurv” på grund af sin rigelige produktion af nogle af landets mest berømte fødevarer, herunder parmesanost, prosciutto di Parma og balsamicoeddike.

Byerne i Emilia-Romagna er sande perler med en enestående arkitektonisk arv. Bologna, regionens hovedstad, er kendt for sine middelalderlige tårne og velbevarede historiske centrum. Modena, en anden betydningsfuld by, er berømt for sin pragtfulde katedral og som hjemsted for verdensberømt sportsvognsproducent Ferrari. Parma, derimod, lokker med sin overdådige arkitektur og sin kulinariske arv.

Emilia-Romagnas skønhed er også reflekteret i sine kystbyer som Rimini og Ravenna, hvor du kan nyde det krystalklare Adriaterhav og udforske imponerende romerske og byzantinske monumenter. Strandområderne præges dog af en del turisme, så er du til det, så er fx byen Riccione stedet til dig.

Bologna, den røde by

Emilia Romagnas hovedstad er rød på mange måder. Byens middelalderlige centrum er fuld af attraktioner som Neptuns skæve tårn og fontænen med sprøjtende, bare bryster. Bologna har også det ældste universitet i verden og muligvis det bedste køkken i Italien.

Det er her tagliatelle al ragù (“Bolognese-pasta”) stammer fra, mortadella-pølse og Barbera-rødvin.

Med flere direkte fly fra Danmark, er Bologna en oplagt storbyferie destination og det er nemt at komme til fx Toscana med en billeje fra Bologna Lufthavn.

Kongebyen Ravenna

Efter at have passeret den lille Faenza, som er berømt for sit keramik og opkaldt efter udtrykket terracotta, 80 km øst for Bologna. forbi den gamle kejserby Ravenna, som fra 0 til 76 var hovedstaden i det forfaldne vestromerske imperium. Ravenna i dag er en fredelig provinsby. I kirken San Vitale vil smukke grøn-blå-gule byzantinske mosaikker med scener fra Det gamle Testamente måske interessere dig.

Mosaik i Ravenna

Ved siden af ​​mausoleet er også dekoreret med mosaikker af Galla Placidia, den smukke halvsøster til kejser Honorius. Kirken Sant’Apollinare Nuovo fra det 5. århundrede har også smukke forgyldte mosaikker, mens Piazza del Popolo er Ravennas midtpunkt med byens to skytshelgener på søjler fra det 5. århundrede. 1600-tals rådhus og 15. århundredes retsbygning med hegn og restaurantterrasse.

Dantes grav i Ravenna

Den italienske nationalistiske digter Dante boede de sidste 19 år af sit liv i Ravenna efter at være blevet forvist fra Firenze og skrev store dele af sin guddommelige komedie dér. På Via Dante Alighieri kan du besøge hans mausoleum og Dante-museet. Graven til den østgotiske kong Theodorik den Store, der regerede Italien fra 92 til 526, kan ses på Via delle Industrie 1. I juni og juli afholdes Ravenna Festivalen, en af ​​de vigtigste festivaler for klassisk musik fra Italien. På grund af de mange ensrettede gader, er det svært at komme rundt i centrum, så find parkering ved stationen i stedet for at gå derfra.

Nyttige links til din forberedelse af turen til Italien

ENIT – det italienske statslige turistbureau
Visit Tuscany – den officielle turistorganisation i Toscana
Rejsevejledninger fra UM – Udenrigsministeriets officielle rejsevejledninger til Italien