Stay local i Marche

Marche er fuldstændig ukendt for de fleste danskere. Kun de allermest kyndige ud i Italien kender til regionen. Endnu færre har besøgt den, og det er en stor skam. Folk fra Marche siger at Marche har rummer hele Italien i en enkelt lille region: Bjerge, rullende bakker, skønne strande og små hyggelige middelalderbyer. Det eneste Marche faktisk mangler er en larmende storby.

Marche – uendelig skønhed, lækker mad og gode strande

Af Flemming


Som skrevet øverst, så rummer Marche hele Italien, men blot i en forholdvis lille region. Man kan populært sagt dele Marche op i tre dele på langs. Inderst inde i landet er bjergene, hvor bjergkæden Appenninerne strækker sig fra nord til syd i regionen, og har tinder op til 2000 meter. Her venter mange rigtigt gode vandreture på dig – med eller uden guide.

I midten har Marche de smukke rullende bakker, som du måske også kender fra Toscana. Oliventræerne trives fint og landskabet skifter mellem olivenlunde, vinmarker og landbrugsjord. Her finder du ofte små middelalderbyer på toppen af bakkerne med smukke middelalderkirker og en hyggelig bymidte. En af disse smukke byer er Torre di Palme, der ligger i den sydlige del af Marche.

Endelig har Marche kystområdet. Til forskel fra den kendte storebror i vest (Toscana), er der rigtigt mange gode strande og strandområder. Mange ferielejligheder og agritusimoer ligger ikke så langt fra kysten, som de oftest gør i Toscana. Agriturismoer er jo bondegårde, og de har ikke tradition for at være tæt på stranden, men oftest vil du kunne finde dem i Marche kun ca. 15 minutters køretur væk. Regionen er ved at bygge et net af Wi-Fi forbindelser langs strandene i regionen, i skrivende stund er de vist nået til omkring 80 km langs kysten. Men husk at italiensk Wi-Fi ikke er som den danske, det er knapt så god stabilitet og hastighed her.

Så Marche har vitterligt alt, jo måske bortset fra store larmende storbyer. Ancona er regionens hovedstad med ca. 100.000 indbyggere, så den er på størrelse med fx Pisa. Resten af regionen består af mindre byer og landsbyer hvor livet går sin vante gang.

Dejlig Agriturismo i Marche

Den dejlige gård Valle del Metauro ligger kun 16 km fra adriaterhavskysten og tæt på byen Urbino (25 km). Her er der 12 dejlige lejligheder med plads op til 8 personer samt pool og egen lokal restaurant.

Pris pr. nat fra825,- VÆLG

Mad, vin og shopping i Marche

Er du til sko? Så er du kommet til det rigtige sted. Flere af de internationalt kendte skoproducenter holder til i Marche, og derfor vil du også finde en del outlets. De ligger specielt i området syd for Ancona. Du kan finde en forholdsvis udtømmende liste her. Prisniveauet i Marche ligger under det du ellers set i de omkringliggende regioner, så det er billigere at handle her end i andre steder i Midt- og Norditalien.

Marche producerer også en del vin, naturligvis fristes jeg til at sige. Hvis jeg skulle lave en udtømmende liste ville den fylde langt mere end der plads til her. Der produceres særdeles glimrende hvid- og rødvine, men også spumante-produktionen kan bestemt være med. Så er du til bobler, tørster du ikke her. Min personlige favorit er Marches helt særlige blanding af Chiantidruen Sangiovese og den lokale drue Montepulciano (der hedder det samme som den Toscanske by af samme navn). Den blanding i den lokale rødvin i det Sydlige Marche må du ikke gå glip af.

Bæredygtige byer og økologisk produktion

 

 

Marche er i toppen blandt de Italienske regioner som værende de grønneste. Det er takket være 6 byer der skiller sig ud fra resten i forhold til miljø, økologi i produktionen (primært i landbruget) og opmærksomhed på de naturlige ressourcer. Disse seks byer er blevet tildelt Spighi Verde 2018 (De grønne spydspidser), en hyldest der gives af sammenslutningen af italienske landmænd samt organisationen af miljørigtig uddannelse. Prisen gives hvert år til kommunale administrationer der er stærkt engageret i bæredygtige politikker og har som mål at beskytte og fremme bæredygtige produkter og produktioner. Marche er helt fremme på økologien.

Hvordan skal jeg bo i Marche?

I Marche kan du finde alle typer indkvarteringer, men skal du bibeholde det autentiske så vil vi anbefale dig enten et “farmhouse” eller en agriturismo. Til forskel fra Toscana, hvor en agriturismo ikke reelt behøver at producere nogle varer, for at kalde sig et agriturismo, så er reglerne i Marche lidt mere strikse. Et agriturismo skal producere produkter, ellers skal det kaldes noget andet. Her er en fællesbetegnelse for den type boliger “farmhouses”. Stay Locals agriturismoer (på italiensk agriturismi) i Marche garanterer altså egne lokale produkter. Oftest er det oliven og vin der produceres, men da Marche er ret forankret i deres landbrugsrødder, og der i gamle dage var der ikke noget der hed sprøjtegifte, der producerede man alt økologisk, længe inden det blev et ord, så det gør man mange steder endnu. Marches klima, og specielt dens beliggenhed mellem havet og bjergene og den korte distance mellem disse, gør at jorden er frugtbar og ikke så nemt tørrer ud, og giver et herligt naturligt klima der gør at økologisk drift er nemmere end mange andre steder.

Skal du have hele familien med, og vil i gerne have absolut private forhold, så er det også muligt at leje en hel privat villa med pool. Her er der god plads, du kan lave din egen mad, eller blot bruge køkkenet til kaffebrygning og smutte ned på en lokal restaurant.

Lækker villa i Marche

Villa Noce er en helt igennem velholdt og lækker kvalitetsvilla der ligger i grønne omgivelser tæt på den hyggelige by Serrapetrona, der er en kendt vinby i området. Her får du en villa med privat pool til 10 personer til en super skarp pris.

Pris pr. nat fra1.780,- VÆLG

Har du prøvet en privat villa i Toscana, så vil du opleve at Marches villaer helt generelt er af god kvalitet til en billigere penge end i Toscana. Du får altså ret meget villa for pengene her – så Marche er bestemt køreturen værd.

Ring gerne til mig hvis du er blevet fristet, et besøg i Marche vil du ikke fortryde.

Villa Casale Luisa i Marche
Pris pr. nat fra2.039,-

Villa Casale Luisa – Castelraimonto
Marche Italien

Villa Anna ligger tæt på landsbyen Pievebovigliana i det sydvestlige Marche. Området er kuperet og har mange muligheder for cykel- og vandreture. Her er en dejlig italiensk villa med plads til 6 personer.

Villa Panorama Marche

Villa Panorama – Marche
Marche Italien

Villa Noce er en helt igennem velholdt og lækker kvalitetsvilla der ligger i grønne omgivelser tæt på den hyggelige by Serrapetrona, der er en kendt vinby i området. Her får du en villa med privat pool til 10 personer til en super skarp pris.

Ferieboliger i Marche

Nyttige links til din forberedelse af turen til Italien

ENIT – det italienske statslige turistbureau
Visit Tuscany – den officielle turistorganisation i Toscana
Turisme Marche – den officielle turistorganisation i regionen Marche
Rejsevejledninger fra UM – Udenrigsministeriets officielle rejsevejledninger til Italien