Stay LocalStay Local
Glemt password?

Agriturismo i Toscana

Bo på agriturismo i Toscana

Agriturismo, hvad er det? Det kan gøres meget langt og teknisk med snørklede definitioner fra den italienske lovgivning. Men helt grundlæggende taler vi om ferie i forbindelse med landbrug. Man kunne også kalde det bondegårdsferie eller vingårdsferie. Du finder denne type ferie mange steder i Italien, men intet sted er den så udbredt som i Toscana

Agriturismo – en håndsrækning til landbruget

Da man i sin tid indførte ”agriturismo” som en kategori for ferieboliger i Italien, var det ment som en håndsrækning til landbruget. Med flugten fra landet og mekaniseringen af produktionen stod masser af huse, stalde og lader tomme, og mange små bønder var i økonomisk bekneb. Med ”agriturismo” åbnede man muligheden for, at de kunne tage gæster ind uden at være underlagt så strikse regler som hotellerne.
Således kunne bønderne få lidt ekstra til dagen og vejen, og statskassen kunne glæde sig over den øgede turisme.

Agriturismo mellem ensretning og mangfoldighed

Italien er karakteriseret ved, at man har love og regler for alt muligt (og ”alt muligt” skal tages bogstaveligt). Om man så vil håndhæve lovgivningen, er en helt anden side af sagen. Der findes således næppe det område, som ikke nøje er reguleret for en agriturismo, ned til hvor gamle madrasserne må være, og hvor mange gange om dagen der må gå mellem skift af sengetøj og håndklæder. På den anden side er det op til den enkelte, om der skal tilbydes mad på stedet. At have en pool er også valgfrit. Landbrugsproduktionens størrelse og art tager man ikke så tungt. Og ejerne kan bo samme sted som gæsterne eller flere kilometer væk.

Agriturismoens beliggenhed

En agriturismo i Toscana kan ligge hvor som helst, bare der er en landbrugsproduktion på ejendommen. Det betyder, at du kan finde dem over alt, bare ikke i byerne og kun sjældent nær havet. Men skal den ligge nær Siena, Firenze eller Lucca? Skal den ligge i Casentinodalen, i Crete Senesi eller i Garfagnana? Skal den ligge i en dal i det østlige Toscana eller på en bakke i det vestlige Toscana? Det er alt sammen op til dig, for mulighederne er rigtig mange. En logisk tommelfingerregel er, at jo mere centralt (altså i trekanten mellem Siena, Pisa og Firenze) du bor, jo flere udflugtsmuligheder har du, og jo dyrere er det.

Vælg din agriturismo med omtanke

Der er meget, du skal tænke på ved valget af den rette agriturismo i Toscana. Ønsker du, at ejerne skal bo på gården, eller er du helst fri? Skal der være mulighed for at spise et typisk lokalt måltid eller to på agriturismoen, eller vil du helst lave mad selv? Hvor meget betyder kvaliteten af selve boligen i forhold til beliggenheden? Og hvor meget betyder den i forhold til kvaliteten af pool og terrasse? Går du op i komfort som aircondition og opvaskemaskine (pool og wi-fi er næsten obligatorisk), eller vil du hellere leve ”det simple liv” en enkelt uge om året?

Agriturismo når den er bedst

Det er en kendt sag, at man ikke kan diskutere smag og behag. Når det er sagt, så får du her alligevel et par eksempler på nogle vidunderlige agriturismoer.

Tag fx Agriturismo Montalbino mellem Firenze og Siena. Her var engang et helt lille samfund midt i det smukkest tænkelige landskab. I dag finder du rustikke lejligheder indrettet med god smag, men også både pool, børnepool, og wi-fi (og i et par af lejlighederne også aircondition). Her er også en glimrende restaurant, som i højest mulig grad bruger gårdens produkter. Her er både grise, heste, kalkuner, kaniner, køer og mange andre dyr. Anna og Marco er her selv morgen, middag og aften.

Eller se på Agriturismo Ristoro del Cavaliere i området Garfagnana nord for Lucca. Her arbejder familien Davini bogstaveligt talt taget døgnet rundt for at give deres gæster et godt ophold. De har syv lejligheder i en ganske lille landsby, hvor de også har et lille spisested og pool. Få hundrede meter herfra har de køer, kaniner, geder og høns. Rosita, Giovanna og Robertos gæstfrihed og varme gør dette simple sted helt fantastisk. Du kommer igen og igen, selv om der er langt til alle Toscanas største seværdigheder. Det gør vi selv i alle fald.

Her er et par eksempler

Pris pr. nat fra kr.845,-

Agriturismo I Veroni – Pontassieve  Toscana Italien

Vingårdsferie i topklasse. Fabelagtigt smagfulde og lækre lejligheder på en gammel gård beliggende ud til vinmarkerne kort fra Firenze. Her er pool, aircondition og en hyggelig by i gangafstand

Pris pr. nat fra kr.722,-

Agriturismo Caselsa – Certaldo  Toscana Italien

Stemningsfuld gammel gård opdelt i fem meget rummelige lejligheder med aircondition, wi-fi og pool. Du kan ikke bo mere centralt i Toscana! 

Pris pr. nat fra kr.535,-

Agriturismo il Poderino – Siena Toscana Italien

Midt i Chianti ligger vingården Agriturismo il Poderino i det smukkeste landskab omgivet af vinmarker og olivenlunde. Køb din vin

Få en gratis e-bog om maden i Toscana

Tilmed dig nyhedsbrevet og få e-bogen ‘Spis min gris’ om Toscanas vidunderlige køkken

– i nyhedsbrevet får du den bedste inspiration, underfundige historier, opskrifter og andet godt