Torraccia di Chiusi, Toscana

San Gimignano - Toscana

Ferieboliger ved San Gimignano

Hvor ligger San Gimignano?

Ja vel lyder det italiensk og du har nok også gættet at vi er i Toscana, men San Gimignano er nok ikke lige det sted du umiddelbart forbinder med Toscana. Det er en af vores ‘hemmelige’ favoritter, omend byen i de senere år er blevet noget mere kendt.
Og hvis du ved hvor det ligger… så må du gerne lade være med at anbefale det til alt for mange!

San Gimignano er nemlig for os der kan lide at holde ferie langt væk fra de travle italienske byer. Os der kan lide et skønt lille agriturismo – altså en italiensk bondegård – eller ferie i en autentisk toscansk villa. Os der hellere vil have landluft og udsigt til grønne marker end fest og farver.

San Gimignano ligger i den vestlige del af Toscana, omtrent halvvejs mellem Firenze i nord og Siena i syd. Du finder byen godt ude på landet, idyllisk placeret øverst på en bakketop. Byen er ikke stor – ca. 7000 indbyggere – men placeringen er helt perfekt. Her får du en fremragende udsigt over marker med cypresser, den berømte safran produktion og hyggelige vinmarker.

Her i området produceres nemlig den liflige og lette hvidvin Vernaccia di San Gimignano, der klæder et stykke lokalt vildsvinepølse.

San Gimignano, Toscana, tårnenes by

San Gimignano – tårnenes by

San Gimignano er en lille perfekt middelalderlandsby som man kun kan falde pladask for. Her emmer af stemning på det store torv i centrum. Det er bestemt ikke uden grund at byen og det smukke rådhus er en eftertragtet bryllups destination! Her er virkeligt smukt, på den ‘rigtige autentiske måde’ og tiden står fascinerende stille.

De høje tårne i byen kan ses fra lang afstand og er i virkeligheden praleri – hver købmandsfamilie forsøgte at overgå konkurrenten ved at bygge et endnu højere tårn. Og når familiefejderne virkelig tog fart var de meget praktiske at hælde kogende olie ud fra!

Foruden det store torv midt i byen er der to steder du skal besøge i San Gimignano: Rådhuset og Domkirken. Selvfølgelig, fristes man næsten til at sige. Men freskoerne i domkirken er aldeles fascinerende på den makabre måde: Her er nemlig dommedagsbilleder hvor Satan spiser af Judas… Så er Rådhuset noget mere fredeligt – her viser freskoerne i stedet et ungt pars bryllupsnat.

Rådhustårnet er det eneste af byens tårne der er åbent og hvis formen er til det, så tag de 210 trin op og få en helt eminent udsigt over byen og det omkringliggende landskab.

Aktiviteter ved San Gimignano

Villa il Tinaio, Toscana

Villaer ved San Gimignano

Apropos det med bryllupsnatten… Drømmer du om at bringe familien til Toscana for at fejre en af livets store dage så er egnen omkring San Gimignano helt perfekt, og du kan leje en villa der har plads til helt op til 22 gæster: Villa il Tinaio – og bliver I endnu flere er der en villa i nærheden med ekstra sovepladser.

Agriturismo Il Poderino, Toscana

Vejret i San Gimignano

San Gimignano er efterhånden tæt på at være en helårsdestination – vejret i Toscana indbyder til besøg fra forår til efterår. Men hvis vi skal komme med en anbefaling…

Hvis du på nogen måde kan komme til at besøge San Gimignano i oktober så gør det. Her i området dyrkes noget af verdens bedste safran og det berømte krydderi stammer fra en særlig slags efterårskrokus der kun findes her. Markerne skifter i farve fra lys pastel til mørk lilla og blomsterne dufter skønt om eftermiddagen når solen begynder at gå ned.

Hotel Sovestro, Toscana solnedgang

San Gimignano har verdens bedste safran

Safran er støvdragerne fra en særligt fremavlet krokus. Blomsterne håndplukkes omhyggeligt tidligt om morgenen hvorefter ‘det røde guld fra nord’ forsigtigt tørres.

Safran-krokus blomstrer og høstes i oktober og indtil begyndelsen af november og for at få 1 kg safran skal der høstes mellem 75.000 og 100.000 blomster. Safran sælges derfor normalt i gram og anses for at være en af verdens dyreste madvarer.

San Grimignano safran var et eftertragtet krydderi allerede i 1200-tallet og bidrog så meget til købmændenes indkomst at de så berømte tårne i byen er finansieret af de små krokus blomster.

San Grimignanon er dog en skøn og hyggelig region på alle andre tider af året og når du først har fået smag for landlivet i Toscana vil du helt sikkert vende tilbage!

Nyttige links til din forberedelse af turen til Italien

ENIT – det italienske statslige turistbureau
Visit Tuscany – den officielle turistorganisation i Toscana
Rejsevejledninger fra UM – Udenrigsministeriets officielle rejsevejledninger til Italien