Toscana

Rejser til Toscana

Find rejse

Toscana er Danskernes favorit rejsemål

Der er vist ingen tvivl om at Toscana er danskernes foretrukne rejsemål i Italien, og med rette, for Toscana er så klassisk italiensk, så smuk og så varieret at man kun kan elske denne region. Toscana er et kulturelt epicenter med så mange spændende byer, at man nærmest får åndenød. Næsten ligegyldigt hvilken middelalderby du besøger, får du historie og kultur nok til en livstid.

To populære boligtyper i Toscana

Villa Arcobaleno

Lej dit eget hus i Toscana.

Nyd din ferie uden selskab af andre end din egen familie, inklusive egen privat pool, have, mange værelser og flere badeværelser.

Agriturismo I Veroni, Toscana

Oplev en vingård tæt på

Bo på en autentisk Toscansk vingård, og få muligheden for at følge med i dagligdagen og livet i Toscana mens du holder ferie.

Ferieboliger i Toscana

Pris pr. nat fra
782,-

La Vecchia Sassa – Montaione
Toscana Italien

La Vecchia Sassa lægger op til klassisk autentisk Toscana ferie i bakkerne ved Montaione Her finder du charmerende og autentiske
Pris pr. nat fra
2.794,-

Villa Torre di Vignale – Palazzo del Pero*
Toscana Italien

Villa Torre di Vignale, Toscana
Flot middelaldertårn til 16 personer med udsigt beliggende syd for Arezzo. Privat pool, wi-fi og meget mere, ikke mindst en gæstfri ejer, der gerne laver pragtfulde middage til jer
Pris pr. nat fra
677,-

Agriturismo il Pozzo – Capolona
Toscana Italien

Agriturismo Il Pozzo er drømmen for børnefamilier, hvor de voksne samtidig får en livsnyderferie. Du får her alt: pragtfuld pool, dejlige lejligheder med egen terrasse, flot landskab, og mamma der laver uforglemmelig mad

Aktiviteter i Toscana

Der er 1000-vis af ting du kan lave i Toscana. Udover de verdenskendte byer, Chianti vinen og du smukke landskaber, er der et væld af andre muligheder. Vi har samlet lidt inspiration på bloggen og du kan læse meget mere på siden om Aktiviteter i Toscana.

Aktiviteter i Toscana

Toscanas mange muligheder i valg af feriebolig

Rejser til Toscana er altid populære i familien. Her er aktiviteter for alle aldre. Ønsker du at finde en feriebolig der er autentisk, men samtidigt ikke går alt for meget på kompromis med kvalitet på rejsen til Toscana, så kan Stay Local hjælpe. Vi har de skønneste toscanske ferieboliger til dig, hvadenten du skal på  forårsferie i helligdagene, på sommerferie på en dejlig agriturismo. Du kan også leje dit helt eget hus, en villa med privat pool. Mulighederne er mange når du rejser til Toscana, og heldigvis kan Toscana opfylde de flestes ønsker til en skøn ferie.

Vil du læse om Toscanas charme og hvad regionen kan gøre ved en, så læs Linos beretning om Toscana nederst på siden. Lino er en af de oprindelige grundlæggere af Stay Local og meget forelsket i Toscana.

Pris pr. nat fra
3.700,-

Villa San Galgano – Siena
Toscana Italien

Bo med udsigt over Toscanas smukke landskab i Villa San Galgano. Drømmer du om at bo i en ægte toscansk

ABA Village – Follonica
Toscana Italien

Podere Marcigliano er placeret i den dal, hvor den gamle romerske by Cortona ligger. Podere Marcigliano ligger i 500 meters

Hvor skal jeg bo i Toscana?

Du kan finde alle typer af indkvarteringer, men skal du have den mest autentiske oplevelse, vil vi anbefale at bo på en agriturismo. Et landsted med egenproduktion af eksempelvis vin, grøntsager og olivenolie. Her bor du på vingården eller bondegården oftest i gode lejligheder i rustikke omgivelser. Der er tit en lille restaurant på stedet, hvor du smager lokale produkter og vine og den “italienske mama” kokkererer i køkkenet. Skal hele familien med på ferie, kan det være en både mere komfortabel og ofte billigere løsning at leje en hel villa. Her er der god plads, man kan selv lave mad af alle de skønne, lokale råvarer og ingen forstyrrer jer (eller måske omvendt: I kommer ikke til at forstyrre andre).

Rigtigt mange vil gerne bo tæt på en af Toscanas store eller kendte byer, som fx Firenze, Pisa, Siena eller den hyggelige by med de mange tårne, San Gimignano.

Har du spørgsmål, så ring, chat eller mail gerne til os. Vi er klar til at finde den bedste rejse til Toscana til dig.

Agriturismo le Calle Toscana

Toscana er smukke landskaber og bølgende bakker

Landskabet i Toscana er meget omskifteligt. I den nordlige del finder du dramatiske bjerglandskaber i Appenninerne og de Apuanske Alper med de berømte marmorbrud i Carrara. Det er også her den grønne Garfagnana-dal ligger. Langs kysten finder du lange sandstrande, som er oplagte til en børnevenlig badeferie (men den ægte toscanske charme oplever du bedst længere inde i landet). I midten og i det sydlige Toscana oplever du det helt klassiske landskab med bølgende vinmarker, sølvgrønne olivenlunde og snoede landeveje indrammet af høje cypresser.

Det berømte vindistrikt Chianti ligger midt mellem Firenze og Siena og viser et frodigt landskab med yndige landsbyer som Castellina in Chianti og Radda in Chianti. Tager du syd for Chianti, kommer du ind i Le Crete, hvor landskabet åbner sig op i smukke jordfarver, og hvor cypresserne knejser fra korn- og vinmarker. I det sydlige Toscana kan du også opleve middelalderbyerne Montepulciano, Montalcino og Pienza samt den umådeligt smukke Orcia-dal (Val d’Orcia) og det lidt oversete område Maremma med vaskeægte cowboys, varme kilder og en blomstrende vinproduktion.

Agriturismo Il Poderino, Toscana

Rejser til Toscana er andet end Chianti

I nordvestlige ende af Toscana ligger Pisa og Lucca. Pisa er mest kendt for sit skæve tårn, og vandene er delte omkring Pisa. Men som i de fleste italienske byer fra Middelalderen, rummer byen et smukt historisk centrum. Lucca er en engang meget velhavende by ikke langt fra Pisa, og i Middelalderen var Lucca konstant i stridigheder med både Firenze og Pisa. Det kan ses på den karakteriske store bymur der omkranser Luccas historiske centrum. Du må endelig ikke misse Lucca på din tur til Toscana. Det er en meget smuk og hyggelig by, som har en helt speciel atmosfære.

Byer og områder i Toscana

Pisa

Pisa, beliggende i Toscana, er verdenskendt for sit ikoniske skæve tårn. Byen byder på en rig historie og en charmerende atmosfære med middelalderlige bygninger, livlige piazzaer og floden Arno, der flyder gennem byens hjerte. Pisa kombinerer historiske skatte med moderne bekvemmeligheder, hvilket gør det til et must-see rejsemål.

Montaione

Montaione er en malerisk middelalderby i hjertet af Toscana, berømt for sin rige historie, smukke landskaber og autentiske toscanske kultur. Beliggende mellem Firenze og Siena tilbyder Montaione en unik blanding af historiske seværdigheder, kulinariske oplevelser og naturskønne udendørs aktiviteter, hvilket gør det til et ideelt rejsemål for enhver sommerferie.

Pris pr. nat fra
3.584,-

Villa degli Olivi – Castiglion Fiorentino*
Toscana Italien

Villa degli Olivi, Toscana
Villa til 15 personer med privat pool, wi-fi og tennisbane beliggende fredfyldt og smukt halvanden kilometer uden for den charmerende by Castiglion Fiorentino.
Pris pr. nat fra
487,-

Agriturismo La Coppa – Asciano
Toscana Italien

Familien råder over 5 ferielejligheder og stedet og området er helt perfekt til dog der søger fred og ro. Nuvel,

Hvordan kommer du til Toscana?

Der er to internationale lufthavne i Toscana: Firenze og Pisa. Der ligger jo lige til højrebenet at går rejsen til Toscana, så er de to de naturlige valg. Fordelene er indlysende, der er korte køreafstande fra lufthavnen til de fleste feriesteder i Toscana. Ofte max en times tid, måske halvanden time. Ulemperne er begrænsede antal direkte fly, og priserne er ofte heller ikke i den lave ende, når du skal til Toscana om lørdagen. Du kan leje biler i både Pisa og Firenze.

Hvilke lufthavne kan jeg bruge til Toscana?

Derfor kan det godt betale sig at kigge udenfor Toscana, når du skal finde dine flybilletter, specielt når du skal til Toscana om sommeren. Skal du til det nordlige Toscana, eller Chianti området, er der gode forbindelser fra Danmark til lufthavnen i Bologna. I Bologna kan du nemt leje en bil og køre til Firenze området på ca 1 – 1½ time. Der er ikke langt fra lufthavnen og ud til motorvejen, der går direkte til Firenze og Siena. Det er den gennemkørende motorvej Autostrada A1 du skal finde,

Skal du til det sydlige eller østlige Toscana, så overvej at flyve til Rom. Der er forbindelser til Rom fra både Billund og København. Herfra er der ca. 2 timer til de fleste områder i det sydlige Toscana. Lej en bil en en af de to lufthavne i Rom, lavprislufthavnen Ciampino eller den store lufthavn Fiumicino. For begge gælder det, at de store motorveje er tæt på lufthavnene, og igen skal du finde A1 i nordgående retning mod Siena og Firenze.

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

Mit Toscana – en kærlighedserklæring

af Lino Vogt, medstifter af Stay Local

Hver gang jeg forsøger at sætte ord på mit forhold til Toscana, ender jeg med at sidde og kigge ud i luften, sikkert med det lyksalige og tåbelige ansigtsudtryk som kendetegner forelskede. Lad mig med det samme rette en almindelig fejltagelse: På trods af mit italienske navn, er jeg ikke italiener, ej heller af italiensk afstamning, hvis vi ser bort fra en forfader, der kom til Danmark i syttenhundredetallet. Han kom ganske vist fra Lucca, men slægtsforskningen afslørede først hans eksistens, da jeg allerede gennem flere årtier var kommet i Toscana.

Min spæde begyndelse i Toscana

Jeg var ikke mere end tre måneder gammel, da mine forældre lagde mig ind i Folkevognen og kørte mig fra Virum til Toscana på sommerferie. Den første af mange rejser til Toscana. På campingpladsen ved Marina di Massa forbløffede jeg de lokale ved altid at være tilfreds og rolig, jeg blev kendt som ”barnet der aldrig græder”.

”Da jeg var barn, talte jeg som et barn, tænkte jeg som et barn, dømte jeg som et barn; efter at jeg er bleven mand, har jeg aflagt det barnagtige…”. Og dog. Jeg er blevet bedre til at græde, men Toscana er stadig balsam for min sjæl. Hvor mange gange har jeg været i Toscana? Det har jeg ingen anelse om, men tilsammen må det blive til mange år, om det så har været for uddannelse eller arbejde, det har under alle omstændigheder altid været for fornøjelse.

Mit andet hjem

Jeg har rejst en del, men intet sted tilfredsstiller som Toscana alle mine krav og ønsker, med undtagelse af nyhedens interesse for der er efterhånden ikke mange steder, jeg ikke har besøgt indtil flere gange, og såvel historie som kultur og geografi kender jeg bedre end den danske. Som allerede den udødelige Dante skrev, så kommer man aldrig til at få samme intime forhold til et andet sprog, som man har til sit modersmål, men jeg er da stolt af at sige, at jeg kan imponere de lokale med mit kendskab til saftige bandeord (der skal noget til!), og at jeg utvungent bruger de sproglige raffinementer, som alle andre italienere end toscanerne har glemt.

Skynd dig, kom! Men det løber ingen steder

Ingen kan stille spørgsmålstegn ved den toscanske naturs skønhed, der ikke mindst består i dens store grad af afveksling. Vi kan alle tale henført om de bløde bakker, som er dækket af vinmarker og olivenlunde, hvor små maleriske landsbyer præger bakketoppene, og små grupper af cypresser giver en vidunderlig dybde. Men hvad er smukkest? Det klassiske Chianti mellem Siena og Firenze, Orcia-dalen syd for Siena, de sarte bakker omkring San Gimignano, det dramatiske landskab omkring Volterra eller…?

Der er dog også så meget andet og mere ukendt: Casentino-dalen nord for Arezzo, de Apuanske Alper og Garfagnana nord for Lucca, Mugello-dalen nord for Firenze og uendelig meget mere. For mig er valget umuligt. Og unødvendigt: Jeg tager bare endnu engang tilbage.

Lucullus’ cornucopia

Toscana kan bedst beskrives som et gastronomisk overflødighedshorn, hvis alsidighed på alle måder kun kan blive ved med at overraske selv blaserte veteraner som undertegnede. Spændvidden er imponerende. Tænk blot på, at noget af det mest karakteristiske ved traditionel toscansk madlavning er genbrug af gammelt brød som i retterne ribollita og panzanella, samtidig med at regionen producerer hvide trøfler og safran.

Tænk på, at Toscana frembringer noget af det bedste kød fra gamle racer som kvæget fra Val di Chiana, det brogede svin Cinta Senese og den fritgående kylling fra Val d’Arno, men at en god tallerken bønner stadig kan få enhver toscaners tænder til at løbe i vand. Og selv når det gælder noget så ydmygt som bønner, viser Toscana sin mangfoldighed, for du kan naturligvis få de helt enkle, billige sorter, men her produceres også mange, ældgamle sorter. De er med deres lave udbytte og økologiske dyrkning selvsagt dyrere, og når det kommer til toppen af toppen, bønnerne fra Sorano, er de både svære at finde og dyrere end en god bøf. Eller skal vi tale om den uendelig mangfoldighed af oste? Skal vi ikke bare sige, at jeg kender en kvalitetsproducent, som alene fremstiller over 50 slags oste?

Og ingen af os dør af tørst

Vinen tør jeg slet ikke komme ind på, dertil er emnet alt for omfattende. Lad mig blot nævne min store kærlighed til den lokale specialitet vinsanto. Der er intet usædvanligt i at lade druerne tørre lidt ind, så saften opnår mere sødme (og derfor potentielt større alkoholprocent), før man presser dem og går videre med vinproduktionen. Men at hælde vinen på små fade, der forsegles med cement og derpå får lov til at ligge i skiftende kulde og varme de næste 4-5 år, det er virkelig besynderligt. Når vinsanto laves på denne autentiske måde, er resultatet ikke helt forudsigeligt. Først når du bryder cementen, ved du, hvordan vinen har udviklet sig.

Derfor er denne ægte vinsanto også sjælden. De fleste foretrækker at tage smutveje, så de får et mere forudsigeligt produkt. Den ægte vinsanto er derfor ofte dyr, eller så skal du rundt til de små bondegårde, hvor den laves uofficielt, uden etikette, uden kontrol og uden skat. Det er en vidunderlig skattejagt.

Toscanas historie – Fortidens store og behagelige skygge

Toscanas historie… den skal vi slet ikke komme ind på, for så holder jeg aldrig op. Jeg har allerede tilbragt et par år på universiteterne i Siena (min by) og Firenze (arvefjenden), hvor jeg har studeret Toscanas middelalder, og jeg har da også fået mit dybt esoteriske speciale om en speciallovgivning i slutningen af Firenzes 1200-tal udgivet. Naturligvis var jeg også til stede, da man i Siena fejrede de 750 år siden sejren over Firenze den 4. september 1260 med fleres dages fest på slagmarken ved Montaperti. I Toscana er den slags, i modsætning til så mange andre steder, ikke udtryk for overfladisk nyfunden og ekskluderende nationalisme, men en dybfølt identitet, som trives glimrende med mangfoldigheden.

Mine reoler er ved at bryde sammen under vægten af bøger om vejudviklingen i 1300-tallet, om Cosimo de’ Medici, om madopskrifter fra Siena, om… Og kald mig bare arrogant, men skulle jeg kun læse én forfatter resten af mit liv, så var Dante en af to muligheder (han ville dog tabe til en senere englænder).

Når alt kommer til alt

Men ligegyldigt hvor højt jeg elsker kulturen, naturen, gastronomien og historien i Toscana, så er den sande årsag til min begejstring toscanerne selv. Intet andet sted i verden føler jeg mig så godt tilpas som blandt toscanere. Deres fuldkomne mangel på selvhøjtidelighed, deres klasseløse samfund, hvor mangemillionæren helt naturligt selv deltager i det hårde fysiske arbejde, og deres grænseløse venlighed fylder mig med beundring. De er årsag til, at Toscana altid kan muntre mig op, og til at jeg kommer tilbage til Toscana, så længe jeg trækker vejret.

Af Lino

Rejser til Toscana

Lino guider dig gennem Toscana. Ring 42 90 18 30 og få en uforpligtende rejsesnak

Kort over Toscana

Nyttige links til din forberedelse af turen til Italien

ENIT – det italienske statslige turistbureau
Visit Tuscany – den officielle turistorganisation i Toscana
Rejsevejledninger fra UM – Udenrigsministeriets officielle rejsevejledninger til Italien