En anderledes dag i Firenze

Firenze er et overflødighedshorn af kunst, kultur og shopping. Der er så meget at se og opleve, og meget af det smukkeste kan opleves helt uden billetter og lange køer.

Firenze er fuld af storslåede bygninger, mesterværker af statuer på pladserne og prægtige udsigter, som du kan nyde helt gratis. Men alt dette højkulturelle kan du læse om i enhver guidebog og talløse steder på internettet. Lad mig i stedet give dig et par små praktiske fif og tips.

Tag ikke bilen til Firenze

Når du bor et sted på landet i Toscana, er det fristende at køre en tur ind til Firenze, men du bør lade være. Trafikken i Firenze er ofte meget intens, og det værste er de mange scootere, som konstant prøver at komme højre og venstre om dig. Du risikerer også meget let at forvilde dig ind i en zone, hvor du kun må køre, hvis du har tilladelse; har du ikke det, så koster det 110 euro, hver gang du bliver fanget på et overvågningskamera. Og selv hvis du undgår bøder, så koster det så meget at stille bilen i et af de parkeringshuse, som er den eneste mulighed i centrum, at det føles som en bøde. Det smarteste er i grunden at tage toget til Firenze, for hovedbanegården Santa Maria Novella ligger midt i det historiske centrum. Vil du tage bilen, så efterlad den i et forstadskvarter som Scandicci, hvorfra du let kan tage sporvognen/letbanen til centrum.

Et glas med de lokale i Firenze

Der er tusindvis af muligheder for at drikke et glas vin i Firenze: med smuk udsigt, med betjening på ulasteligt engelsk … i selskab med horder af amerikanske turister. Jeg har fundet mit helt eget lille foretrukne sted. Det ligger helt i centrum, tæt på det gamle fødevaremarked San Lorenzo, og det har ligget der siden 1940’erne. Det er primært en vin- og spiritusbutik med et imponerende udvalg, der går fra simpel lokal rødvin over de største Brunelloer til god rom og Rød Aalborg. Men du kan også drikke et glas i baren, hvor valget står mellem 10-12 vine, til yderst rimelige priser. Et slag på tasken siger, at 9 ud af 10 kunder i baren er florentinere, og stemningen er altid hyggelig. Hvorfor er her ingen turister? Fordi du skal stå op! Det gør jeg gerne, så længe jeg kan holde mig på benene. Fratelli Zanobini, Via Sant’Antonio 47, 50123 Firenze.

—-

Fratelli Zanobini i Firenze

Baren Fratelli Zanobini i Firenze – kvinder er også velkomne 🙂

Det rigtige marked i Firenze

Alle turister skal en tur omkring markedet, der ligger ved kirken San Lorenzo. Rundt om det gamle fødevaremarked i to etager, der nu stedse mere er mindre marked og mere smarte caféer, finder du alle boderne med lædervarer, tøj og papirvarer. Kort sagt ganske gode souvenirs. Hvis du ønsker at opleve Firenzes rigtige, traditionelle marked, skal du imidlertid bevæge dig lidt uden for det historiske centrum tirsdag formiddag. Da afholdes det ugentlige marked nemlig mellem floden og parken Le Cascine. Her finder du sko, potter og pander, ost og charcuteri, frø og planter, kjoler til fem euro og alt muligt andet. Supermarkeder og indkøbscentre er fuldt ud lige så almindelige i Italien som i Danmark, men langt de fleste går nu stadig væk på markedet, når det er der én gang om ugen, for her finder man næsten altid de billigste priser og et stort udvalg.

Byens bedste udsigt

Det er naturligvis meget at love og ganske subjektivt, men jeg vil alligevel mene, at udsigten fra Piazzale Michelangelo er den bedste. Det er virkelig et flot vue over Firenze, du har herfra, og skønt pladsen som oftest er noget kaotisk med alle turistbusserne og grupperne, så er det den forholdsvis korte gåtur fra centrum værd. Når du nu alligevel er gået herop, skal du lige tage 3-4 minutter til op ad bakken til den lille kirke San Mineato al Monte. Det er en sand perle af en middelalderkirke, og den er aldrig så besøgt som de store kirker nede i byen. Når du skal ned igen, så gå ned ad den lille sidevej på den anden side; her kommer du ned gennem et hyggeligt og charmerende kvarter med store gamle bygninger. Det er sjovt at tænke på, at dette område på den anden side af floden oprindelig var stedet, hvor de nyrige opkomlinge byggede deres paladser, fordi der ikke var plads til dem i centrum. Men det er jo også omkring 700 år siden.

San Mineato al Monte

San Mineato al Monte i Firenze – Credits: Rufus46 [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons

Til den perfekte picnic i Firenze

De fleste kender vist i dag focaccia, det høje lette brød, som både er godt alene og til at lave sandwich med. Det får du overalt i Italien og Toscana, ja også i Danmark. Men den udgave som bageriet Pugi laver er i særklasse. Jeg forstår ikke, hvordan de formår at lave det så let, så sprødt og så velsmagende på samme tid, men det gør de. Indtil for et par år siden, skulle jeg flere kilometer uden for centrum til kvarteret Novoli for at købe focaccia hos Pugi, men det var turen værd. I dag har resten af byen opdaget kvaliteten, og der er nu flere filialer, blandt andet en på Piazza San Marco 9 og en i Via San Gallo 62. Smag den og få en ny målestok for focacciaens kvalitet, før de finder på at lave franchising i hele verden.

focaccia

Læs mere om Firenze

Er du til fodbold?

Så er Firenzes lokale hold Fiorentina og her kan du opleve holdet, der også kaldes La Viola, i aktion på deres hjemmebane Stadio Artemio Franchi.

Læs mere om fodboldrejser…