En rejseguide til ferien i Rom

Planlægger du at besøge Rom på din næste rejse til Italien, og leder du efter de bedste ting at lave under din ferie i Rom?

Så læs med her !

Rom har mange andre ting at byde på end det historiske centrum.

Faktisk dækker centrum af Rom kun ca. 9 km2 ud af et areal på hele 1285 km2.

Der bor ca. 2,8 mill indbyggere i den italienske hovedstad, dvs. indbyggertallet er omkring dobbelt så stort som Storkøbenhavn – der til sammenligning fylder knap 75 km2.

Faktisk er hele 36 pct af Rom grønne områder inklusiv parker og skov.

Det lyder jo idyllisk men det betyder også at afstandene er store og trafikken tager tid – og måske derfor når man som turist ikke så tit ud se de lidt mere ukendte parker og museer.

Faktisk er Rom den hovedstad i verden, næst efter Bogotá, der har det dårligste offentlige transportnet… Store dele af Rom er nemlig ikke dækket af metroen – hvor linje A og B er den vigtigste, mens linje C er nyere.

Tag på alternativ sightseeing i Rom

Parco degli Acquedotti – Akvæduktparken

Parco degli Acquedotti er en hele 240 hektar stor park beliggende i det sydøstlige Rom.

Parken rummer ikke mindre end 6 forskellige akvædukter med de karakteristiske buer, smukt placerede i åbne områder med græs.

Hele området er fredet og er et yndet udflugtsområde. De store grønne parklignende græsområder er et rigtigt godt sted til en picnic eller bare at trække frisk luft.

Hvis du er fotointeresseret har du mulighed for at tage nogle fantastiske fotos med de høje slanke piletræer, grønne plæner og fritstående akvædukter der langsomt forfalder.

Parco degli Acquedotti området er meget stor og løber langs med hele 6 metro-stop – det første hedder Porte Furba og det sidste Cinnecitá.

Prøv lige at se den flotte panoramafilm på forsiden af parkens hjemmeside!

Restaurant Grandma

Quadraro-kvarteret i Rom og Restaurant Grandma

Kvarteret ligger i samme område som Parco degli Acquedotti og har tidligere været lettere forfaldent. Det har dog i de senere år fået en opblomstring og området er især kendt for sine mange vægmalerier. Der er 22 officielle kunstværker malet på mure og vægge men siden er der også kommet rigtigt mange uofficielle værker til.

Du kan gå på opdagelsesrejse efter de mange kunstværker bare ved at tage en tur rundt i kvarteret.

Quadraro-kvarteret har fortsat mange minder og mindesmærker fra 2. verdenskrig. Det var et kvarter der var berømt for at huse mange frihedskæmpere og Gestapo gjorde deres bedste for at gøre gengæld ved at rydde hele boligblokke og sende beboerne i koncentrationslejr.

Vægmaleriet med bierne symboliserer netop frihedskæmperne der ‘stikker’ til besættelsesmagten.

Du kan læse mere i denne blog om de forskellige malerier.

Hvis du besøger Quadraro-kvarteret kan restauranten Grandma anbefales – det er et vintage/retro sted med en kombination af det romerske køkken og etniske retter.

Lorenzo, der ejer Grandma, ansætter nemlig unge immigranter der er kommet med de ulovlige både over Middelhavet. Han lærer dem op så de kan komme videre og arbejde i andre restauranter. Menuen skifter derfor afhængig af hvilke nationaliteter der arbejder i køkkenet lige nu.

Du kan også læse om andre sjove restauranter i Rom.

Mandrione – det ukendte romersk kvarter

Mandrione er et af de små lokale kvarterer der ligger meget langt fra turisterne. Faktisk ved de fleste lokale heller ikke hvor det er… her er hverken lækre butikker eller berømte restauranter.

Og alligevel vil vi påstå, at hovedgaden Via del Mandrione ligger på top 10 over de smukkeste gader i Rom. Det er en gade i det dekadent forfald, der inviterer til at tage kameraet frem.

Indgangen til gaden Via del Mandrione markeres af en smuk fontæne og gaden løber langs et banelegeme med en gammel akvædukt til den ene side. Den er godt overgroet af vilde planter og naturen rykker lige så langsomt ind.

Undervejs som du går ned af gaden kommer du også til at passere igennem en række stenbuer, der ligeledes er dækket af vegetation.

I nogle af de buerne i akvædukten er små boder hvor der sælges stearinlys, små figurer osv.

Madrione står helt sikkert ikke i guidebøgerne men kig forbi alligevel!

Hvis du er frisk på en engelsk blog kan du læse om Mandrione her.

MAAM

MAAM-museet i Rom – det eneste museum i verden med beboere

Et af de helt ukendte museer i Rom kaldes MAAM – navnet er svært at oversætte men det er noget a la ‘alt det der ligger hinsides’.

Museet er i virkeligheden en gammel pølsefabrik i et industrikvarter, der blev forladt i 2006. Roms kommune skulle have ryddet grunden men gjorde ingenting og efterhånden flyttede der hjemløse ind.

Forladte besatte bygninger kaldes også Metropolitz i Rom, og på fabrikken bor der efterhånden 200 personer af vidt forskellig baggrund.

Antropologen og kunsthistorikeren Giorgio de Finis faldt over bygningen i 2009 hvor han, sammen med en række kunstnere, var på udkig efter nye udstillingssteder til at udtrykke deres kunst i yderkvarterene af Rom.

Hans ide er, at den besatte slumbygning både er et moderne kunstmuseum samtidigt med at beboerne også fortsat får lov at bo der.

Det er – såvidt vides – det eneste museum i verden hvor der også bor mennesker.
Ideen var at skabe noget så smukt at bygningen ikke skulle rives ned (hvis kommunen nu skulle tage sig sammen en dag).

En lang række af ‘street artists’ blev inviteret til at udsmykke bygningen med vægmalerier. I dag er der over 1000 fantastiske kunstværker fra mindst 600 kunstnere, hvoraf nogle er særdeles anerkendte og til dagligt udstiller på verdens førende kunstmuseer.

Kunstnere deltager gratis i projektet fordi de gerne vil støtte beboernes rettigheder selvom Roms kommune nu har bedt beboerne om at rømme bygningerne.

Metropoliz er fortsat en ulovlig besættelse og grunden ejes af Italiens største byggeselskab. Roms kommune har senest tabt en retssag, som selskabet har kørt mod dem, fordi de skulle have ryddet området og kommunen har nu fået en bøde på 28 mill euro.

Det er helt sikkert det eneste museum i verden hvor der bor immigranter og hjemløse!

Det seneste tiltag for at bevare bygningen har været at søge om UNESCO beskyttelse som kultursted.

Du kan kun besøge MAAM om lørdagen kl. 11 hvor du kan deltage i en guidet tur der tager ca. 2 timer, og den er gratis. Resten af tiden er det et hjem for 200 mennesker. Du kan slutte lørdagsbesøget af i kantinen i fabrikken, hvor der serveres forskellige etniske retter.

Du kan lære mere om MAAM inklusiv hvordan du finder det på hjemmesiden her, eller du kan følge med på deres Facebook side.

Inspiration og kilde til denne artikel er fra Jesper Storgaard Jensen, der har den udemærkede side Det usynlige Italien.

Inspiration og kilde

Inspiration og kilde til denne artikel er fra Jesper Storgaard Jensen, der har den udemærkede side Det usynlige Italien.