Etna - den rumlende kæmpe

Der ligger hun, oppe i det nordøstlige Sicilien. Elsket og frygtet, med en silhuet der på klare dage kan ses op til 250 km væk. I evig udbrud, med løbende lava og røg fra toppen. Med golde landskaber, sort jord, en evig vind og en fantastisk udsigt fra toppen. Etna indbyder til besøg, og til respekt!

Der ligger hun, oppe i det nordøstlige Sicilien. Elsket og frygtet, med en silhuet der på klare dage kan ses op til 250 km væk. I evig udbrud, med løbende lava og røg fra toppen. Med golde landskaber, sort jord, en evig vind og en fantastisk udsigt fra toppen. Etna indbyder til besøg, og til respekt!

Etna – Europas største aktive vulkan

Vulkanen Etna er Europas største aktive vulkan, godt placeret oppe i den øverste del af Sicilien. Med 3323 meter til toppen dominerer hun øen på godt og ondt. De 4 hoved-kratere og 350 side-kratere dækker tilsammen et område på intet mindre end 32 km i diameter, så bjerget her er det ikke noget lille naturfænomen. Det er en vulkansk kæmpe. Og hun sover ikke ret længe af gangen – der er altid lava der flyder et sted, og selv hvis ikke man se den kan den lugtes. Her stinker altid lidt af rådne æg fra svovlen der siver ud af sprækkerne. Og kig efter røgen: Hvis den er sort, er alt som det plejer. Hvis den er hvid er det med at komme ned i en fart! Ligeså frodig jorden er på turen op, ligeså goldt og blæsende er der heroppe på toppen.

De små hyggelige landsbyer nedenfor vulkantoppen lever godt i Etnas skygge. Her går livet sin egen stille gang i skyggen af citrus- og appelsintræerne mens indbyggerne lever af pistacie- og mandelplantagerne. De mange mineraler i den vulkanske aske gør at landbrugsjorden er godt gødet, så her er frodigt som man sjældent ser det på de her breddegrader i Sydeuropa.

Casal Di Noto Sicilien pool

Casal di Noto – Noto Sicilien Italien

Casal di Noto er en perle Noto er en af de kendte barokbyer på det sydøstlige Sicilien, og bestemt en

Pris pr. nat fra1.053,- VÆLG

Men når du tager turen op igennem de mange hårnålesving mod toppen, vil du også opdage at det ikke er for sjovt at området jævnligt bliver evakueret pga. rumlen fra kæmpen ovenover. De golde sorte lavastrømme har trukket lange spor ud over siderne af Etna og ædt alt fra huse til kæmpesten. Det hele står frosset i tid, og selv mange år efter et udbrud er jorden så varm at der ikke kan gro det mindste græsstrå. Historisk set er der et større udbrud hver 15-20 år og det sidste var i 2002, så der forventes snart at være et nyt på vej… Heldigvis er måleapparaterne så avancerede nu om dage, at besøgscenteret bliver lukket hvis der er den mindste risiko.

Kør en tur til toppen af Etna – næsten

Men ingen tvivl om at hvis du aflægger Sicilien et besøg, så bør Etna være på listen over udflugtsmål! Har du god tid så brug to dage på turen – én på at køre rundt i de små byer på bjergskråningerne og den næste på et besøg på toppen. Den mest dramatiske køre-rute på Etna finder du på nordsiden, mens det letteste besøg til toppen foregår fra sydsiden.

De fleste der tager en tur til toppen gør det fra sydsiden, ved at køre til Rifugio Sapienza. Her parkerer du bilen (husk at betale), og så har du tre muligheder:

 • Du kan vælge at blive i området omkring parkeringspladsen – her ligger et lille museum om Etna og der er ikke så langt til fods til en udslukt del af vulkanen. Her ligger en del restauranter og souvenirbutikker, ikke alle lige charmerende men de tjener deres formål. Hvis du har kort tid eller vejret er dårligt er det her et rigtigt fint stop. Turen op er en udflugt i sig selv.
 • Den anden mulighed er at tage skiliften op til næste plateau. Udsigten fra liften kan give sug i maven, og på toppen er der både fantastisk udsigt og nogle gå-ture man kan tage på egen hånd. Her er også et cafeteria med en god terrasse. Dette er mellemløsningen: Du får en fantastisk udsigt og vulkan-oplevelsen uden at al for megen hårdt arbejde.
 • Sidste mulighed er at kombinere skiliften med terrængående køretøjer der fortsætter lige en tand længere op af Etna. Her kræves det at du er i nogenlunde god form når du skal ud og gå, for luften er tynd heroppe og du får ikke så meget ilt som længere nede. Og terrænet går op og ned, men det er jo ikke hver dag man får lov at gå på en kraterrand!

Uanset hvilken af turene du vælger er det en oplevelse du ikke kommer til at glemme lige med det samme! Hvis du gerne vil se hvordan der ser ud på den golde top, så linker vi lige til en meget fin lille film.

Før du tager afsted til Etna…

…har vi lige et par tips til dig:

 • Der er altid færrest skyer om morgenen, så hvis du gerne vil nyde udsigten mest muligt så kørt op til toppen fra morgenen, og nyd den langsomme tur gennem de små byer på vejen ned. Så har du også en god undskyldning for at lave et hyggeligt frokoststop!
 • Tag varmt tøj med!! Der er omkring 10 grader koldere og en hylende vind på toppen, så selvom der er sommervejr i dalene så kan du hurtigt kommer til at fryse heroppe. Der ligger sne på toppen af Etna helt hen i forsommeren (og ja man kan stå på ski her om vinteren) så tag i det mindste en fleece eller jakke med.
 • Lad klip-klapperne blive hjemme og tag de gode sko på. Overfladerne er ujævne og der er langt til førstehjælp hvis du vrikker om.
 • Tag noget koldt at drikke med hjemmefra, eller i det mindre fra kioskerne på parkeringspladsen – hvis du vil længere op med svævebanen eller de terrængående jeeps kan du komme på en god vandretur opad og der er ingen kiosk i nærheden.
 • Husk solcreme, og det skal være den høje faktor! Selvom her kan være koldt så står solen direkte ned og her er ingen skygge.
 • Har du tendens til at gå sukkerkold så tag et æble eller et stykke chokolade med.
 • Og vi vil nok også anbefale at tisse af nede på parkeringspladsen – som du kan se i filmen ovenfor så er der ikke lige et træ man kan gemme sig bag hvis man bliver trængende… 🙂
 • Og så skal du selvfølgelig huske kamera eller mobiltelefonen så du kan tage en masse gode billeder. Måske endda en selvfiestang? Tager du mange fotos, kan det være en fordel at tage en powerbank med (husk ledning!) eller sørge for du har en fuld opladet telefon via bilens cigaretstik inden I forlader bilen.

 

Og skulle du have lyst til at bo i en skøn autentisk feriebolig mens du er på Sicilien og eventyret på Etna, så kontakt os hos Stay Local, og lad os hjælpe med at planlægge din drømmeferie til Italien! Du kan flyve til enten Catania eller Palermo og leje en bil.

Etna på toppen

Et udvalg af ferieboliger på Sicilien

Pris pr. nat fra
4.947,-

Villa Maiani – Mazara del Vallo
Sicilien Italien

Villa Maiani, Sicily
Villa Maiani er en smuk luksusvilla med privat pool på det vestlige Sicilien. Villaen ligger kun ca. 2 km fra stranden
Pris pr. nat fra
2.174,-

Villa Purpura – Castelvetrano området
Sicilien Italien

Villa Purpura - Sicily
Villa Purpura byder på et dejligt udendørsområde Villa Purpura er en dejlig feriebolig placeret på det vestlige Sicilien. Villa Purpura