En rejseguide til ferien i Rom

Planlægger du at besøge Rom på din næste rejse til Italien, og leder du efter de bedste ting at lave under din ferie i Rom?

Så læs med her !

Rom er skøn – men de omkringliggende (lidt oversete) områder fortjener helt klart også et besøg. Sæt et par ekstra dage af og kør en tur nord eller syd for Rom for at se hvordan og hvor romerne slapper af!

God tur!

Canale di Monterano – spøgelsesbyen nord for Rom

Canale di Monterano har lidt ‘creepy’ stemning over sig. Området havde sin storhedstid omkring det 17. århundrede men en kombination af uvenskab mellem lokale familier, en fransk invasion og kolera gjorde at hele området blev forladt over en kort periode og gik i forfald.

I dag en spøgelsesby med ruiner i alle stadier af forfald. Slottet der ligger i området er helt overtaget af naturen – taget er forlængst forsvundet og der gror træer inde i selve huset.

Det er ikke uden grund det er en yndet kulisse til filmoptagelser.

Foruden de forladte bygninger er her også en viadukt fra det 15. århundrede.

Hvor finder du Canale di Monterano? Du skal ud nordvest for Rom, hvor de forladte bygninger ligger i et skovområde med stier, parker og vandfald. I samme område ligger også søen og nationalparken Lago di Bracciano (se længere nede i denne artikel).

Se billederne fra spøgelsesbyen Canale di Monterano

Udvalgte aktiviteter omkring Rom

Castelli Romani – søerne syd for Rom

Så vender vi næsen mod Castelli Romani, der ligger lidt uden for Rom i sydøstlig retning.

Castelli Romani er et større område i regionen Lazio, hvor Rom også ligger i. Her ligger de to kratersøer Albani og Nemi med en række hyggelige små byer op langs de skrå søbredder.

Selve søerne er kollapsede små vulkaner og der er stadig seismisk aktivitet i området. På en stille dag hvor vandet er blank er her ubeskriveligt smukt.

Castelli Romani er et af de absolutte favoritudflugtsmål for mange romere, især om sommeren når Rom bliver lidt for hed.

Hvis du er glad for at vandre, er Lago di Nemi et godt udgangspunkt for en lang række gåture omkring søen.

Den første weekend i juni afholdes her hvert år en skovjordbærfestival og byen kaldes også jordbær-byen.

Ariccia, Frascati og Castel Gondolfo

Byen Castel Gondolfo i Castello Romani er kendt som pavens sommerresidens og har en fremragende udsigt over søen. Du er velkommen til at besøge parken mens huset kræver invitation…

Den lille by Ariccia er kendt for sin moderne viadukt-bro men især også for sin porchetta. Det er et absolut must at prøve den lækre ret hvis du kommer til byen!

Frascati navnet har du sikkert hørt før – det er trods alt navnet på en vis hvidvin… Men det er også navnet på en af de lidt større byer i området med stejle gader der hænger op af bjergsiden. Her er masser af små gyder og gader der har udendørs spisesteder hvor et glas af deres kølige lokale hvidvin kan nydes. Og du skal ikke lade dig snyde – du kan sagtens finde Francati vin af høj kvalitet.

Blomsterfestivalen i Genzano di Roma bør du heller ikke snyde dig for. Hele 2000 m2 af byens gader er dækket af bladene fra 400.000 blomster lagt i kunstfærdige mønstre.

Festivalen finder sted på Corpus Christi, den katolske helligdag der ligger den 2. torsdag efter pinse. I 2022 er det den 16. juni mens det er den 8. juni i 2023.
Kig endelig også forbi et par dage før så du får alle forberedelserne med.

Bliv klogere på Castelli Romanis mange fristelser

Calcata

Calcata – klippebyen nord for Rom

Calata ligner noget fra en film, som den ligger der på toppen af en klippe med meget stejle skråninger til alle sider. Byen har en helt særlig atmosfære af i går med de mange bastante bygninger og krogede middelaldergader.

Sjældent har man klemt så mange huse sammen på så lidt plads!

Byen var ved at gå i forfald omkring 2. verdenskrig og af sikkerhedshensyn blev mange af beboerne tvangsflyttet til nærliggende byer og området blev forladt.

Men så begyndte mange hippier at flytte ind i de forladte bygninger i 60’erne og 70’erne og langsomt blev byen sat i stand. Der bor stadigt mange kunsthåndværkere i Calcata i dag, der sælger deres produktion i deres små butikker og driver de lokale cafeer og restauranter.

Selve byen ligger i et øde skovområde med en fantastisk udsigt og du kan kombinere besøget i Calcata med en gåtur i skoven, hvor du cirkler rundt om hele byen (turen er på ca. 7-9 km).

Calcata har ikke meget plads at give af, men der er flere gode spisesteder og cafeer i de snævre gader og om sommeren vises der udendørs film på byens mure.

Se hvor højt på klippen Calcata ligger.

Bracciano søen

Lago di Bracciano – stranden tæt på Rom

Lazio er (desværre) en meget undervurderet region, også nord for Rom. Hvis du har bil så kør til søen Bracciano en dag.

Canale di Monterano, der er nævnt ovenfor, ligger også i nærheden. Snup evt. en overnatning hvis du skal nå begge områder.

Lago di Bracciano er en sø ca. 45 km nordøst for Rom, smukt omgivet af en naturpark. Der ligger 3 små byer her ved søen, der alle er et besøg værd.

Byen Bracciano er den største af de tre byer med et slot (der mere ligner en borg) på toppen. Området er i teorien åbent for besøgende men i weekenderne er det ofte lukket fordi det kan lejes til bryllupper. Så vælg en hverdag hvis du gerne vil kigge forbi slottet.

Bracciano og de to byer nævnt nedenfor er alle forbundet af en færgerute så parkér endelig bilen i en af byerne og besøg de andre byer ved at sejle over søen.

Du finder information om færgen her.

Lago di Bracciano

Trevignano ligger til helt nede ved søbredden og attraktionen er helt klart den smukke gåtur langs søpromenaden. Udsigten er skøn og trænger du til en pause er et godt kaffestop ved badebroens lille cafe.

Trevignano ved Lago di Bracciano er også et virkelig fint sted at nyde en solnedgang og du kan spise udendørs på restauranterne langs søen.

Anguillara Sabazia ligger også ved Braccianos søbred. Byen er især kendt for stranden, der ligger lige ved siden af byen. Her kommer rigtigt mange romere på besøg i sommerweekenderne for at køle af.

Byen er i sig selv også ret hyggelig så gå endelig en tur rundt i centrum.

Her finder du en guide til Lake Bracciano området.

Inspiration og kilde

Inspiration og kilde til denne artikel er fra Jesper Storgaard Jensen, der har den udemærkede side Det usynlige Italien.

Pris pr. nat fra
412,-

Il Casale – Limite sull’Arno
Toscana Italien

Smuk udsigt og fredfyldte omgivelser kendetegner Il Casale, der ligger med sin lækre store pool og velholdte lejligheder (til få penge) øst for Firenze
Pris pr. nat fra
750,-

Podere i Gigli – Castiglion Fiorentino
Toscana Italien

Smukt gammelt stenhus med aircondition få minutters gang fra byen, men samtidig har du dit eget hus med have og pool. Her er 6 sovepladser