Den autentiske TOP 10 over steder du skal besøge i Toscana.

Vi hopper lige over de værste turistmagneter, som fx Firenze, Det skæve Tårn i Pisa og den ellers virkeligt hyggelige by Siena. Ikke at de ikke er værd at besøge, men Toscana kan så meget mere end det. Derfor kommer her vores bud på den autentiske TOP 10 liste over steder i Toscana du skal besøge mindst en gang i dit liv.

Det vil i virkeligheden være pærenemt at skrive dette blogindlæg om top 10 atraktioner i Toscana. Vi kan jo alle slå op på Tripadviser og få listen: Domkirken i Firenze, Ponte Vecchio i samme by, tårnene i San Gimignano og vi skal da endelig huske det skæve tårn i Pisa.

Det ville jo ikke være sjovt. Derfor kommer den rigtige autentiske top 10 liste over smukke steder i Toscana du skal besøge. Når du ikke alle sammen på samme ferie, så er der jo bare endnu en god grund til at tage tilbage til Italien og Toscana. Husk, du kan gøre din ferie endnu mere autentisk ved at bo i din egen villa i Toscana – så kan det ikke blive meget mere autentisk.

For god ordens skyld er listen ikke i prioriteret rækkefølge, for det er i virkeligheden for svært at finde ud af hvad der er bedst for dig.

Toscana er stor nok til at rumme aktiviteter til mange ferier. Heldigvis har vi hos Stay Local ferieboliger i hele Toscana, så hvad enten du er til en privat villa med egen pool eller en af de hyggelige vingårde og agriturismoer (og det hedder faktisk Agriturismi på Italiensk), så er der altid en autentisk italiensk bolig der vil passe dig.

1. Giardino dei Tarocchi, Capalbio

En skulpturpark med kunstneren Niki de Saint Phalles værker i Sydvesttoscana på grænsen til Lazio. Arken i Ishøj havde en udstilling med hende for nogen år siden. Et must-see og helt fantastisk når solen skinner.

Læs mere på http://www.giardinodeitarocchi.it/

Il Giardino dei Tarocchi di Capalbio

Vi kan vist godt blive enige om at Giardino dei Tarocchi i Capalbio ikke er helt almindelig.

2. Tuf-byerne Pitigliano, Sovana og Sorano

Byerne ligger i den sydlige del af Toscana og er alle 3 bygget på tufklipper. Området har været beboet af etruskerne. Man kan blive fristet til at kalde byerne Etruskernes by, men de byerne kaldes officielt Tuf Byerne. Det selvom Etruskerne alle steder, har sat set tydelige præg på byens arkitektur og det omkringliggende landskab og natur. Sovana har yderlige den ære at være på listen over de smukkeste middelalderbyer i Italien: I Borghi piú belli d’Italia

 

3. Terme di Saturnia

Svovlholdige kurbade med små vandfald midt i naturen i det sydlige Toscana. Der findes mange flere, men disse er nok de mest berømte. Igen er det Etruskerne der har været her i det sydlige Toscana. Der er en naturlig varm kilde med svovlholdigt vand Cascate del Mulino og dertil er der en række kurbade.

Sovana Toscana

Sovana er en af de mindste “borghi” i Italien, og muligvis også en af de smukkeste. Du bør unde dig selv et stop i Sovana eller en af de andre Tuf byer på din rundtur i Toscana. 

4. La Foce

La Foce er en fantastisk engelsk have beliggende i Val d’Orcia, tæt på Chianciano Terme – noget af det smukkeste og mest typiske landskab i Toscana, og på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Haven kan besøges på guidede ture, og udsigten er en af de mest fotograferede i Italien. Ejeren Iris Origo havde en meget aktiv rolle under 2. Verdenskrig, hvor hun gemte de lokale bønder for tyskerne, og skrev bøger om det. Læs mere på havens hjemmeside.

La Foce Haven Toscana

Du må ikke gå glip af den smukke have, La Foce. Den ligger i den ubeskriveligt smukke dal Val d’Orcia.

5. Bagno Vignoni

Bagno Vignoni er en meget speciel by, hvor byens centrale plads udgøres af en stor swimmingpool med vand fra de naturlige varme kilder i området. Det er ikke længere tilladt at hoppe i bassinet, så du må nøjes med tanken og den smukke by. Byen er ikke det, man normalt vil forbinde med en kurby. Siden Middelalderen har byen været kendt for sine varme kilder og mange kendte folk fra Toscana kom her for at bade i byens kurbade. Bagno Vignoni er meget velbevaret, og centrum af byen er derfor helt uden de moderne rædsler der sommetider popper op, når en vildfaren politiker synes der skal bygges nyt.

Bagno Vignoni ligger tæt på nogle af de mere kendte vinbyer i Toscana, som Montalcino og Montepulciano, samt ostebyen Pienza. Deruover er du midt i Val d’Orcia, der er en meget smuk dal her i det sydlige Toscana. Det er fra denne dal, mange af de mest kendte billeder fra Toscana kommer fra. Rigtigt mange villaer som Stay Local har ligger tæt på dette område.

 

6. Montalcino – vinbyen over dem alle i Toscana

Behøver vi nævne den mest berømte rødvin Brunello fra Montalcino ? Egentligt står den jo nok på alle turistguiders must-see steder i Toscana, og vi tager den med her også. Du kan jo prøve at besøge vingården Altesino, hvor de (i hvert fald for et par år siden) plejerede at have en dansk pige ansat hvert fald for år tilbage – så er der en mulighed for at få en lille snak på vores lokalsprog.

Brunello di Montalcino Altesino

Vinbyen Montalcino, hvor der produceres den meget berømte Brunello vin, er for alle vinelskere et besøg værd. Forvent dog ikke, at du kan få en masse Brunello vin med hjem til ingen penge. Italienerne ved godt hvad den flaske er værd. 

7. Montichiello

Nu når du er i området omkring Val d’Orcia, så kør gerne forbi Montichiello. Det er en hyggelig lille middelalderby mellem Pienza og Montepulciano. Det er svært at begrænse sig på sådan en liste, når vi er i områder ved Val d’Orcia. Det er altså midt i noget af den smukkeste natur i Toscana.

 

8. Cortona

En af de lidt større byer i Toscana er der også blevet plads til. Cortona er en hyggelig middelalderby i det østlige Toscana med et spændende etrusker-museum. Byen blev verdensberømt da forfatteren Frances Mayes skrev bogen Et hus i Toscana, som også er blevet filmatiseret. Du er ikke så langt fra Umbrien, og Trasimeno søen er heller ikke langt væk. Faktisk lå byen i Umbrien i Etrusker tiden, men det må du selv opleve, når du kommer til Cortona. At oprulle Toscanas historie her, er en voldsom og lang fortælling, omend spændende hvis du er historie interesseret.

Altesino Brunello di Montalsino

Vingården Altesino, der producerer Brunello di Montacino ligger virkeligt smukt i området omkring byen Montalcino. Motivet er næsten et postkort værdigt. 

9. Museo Villa Puccini, Torre del Lago

Vi skynder os nordpå igen. Vi skal til Lucca, der i sig selv er værd at besøge af mange grunde. Årsagen her er Museo Villa Puccini, der er operakomponisten Puccinis villa. Villaen er i dag et museum og kan besøges. På den nærliggende sø Lago Massaciuccoli ligger der et teater, som er bygget ud i søen, og hvor Puccinis operaer opføres udendørs om sommeren. Inde i Lucca er der også hver aften en lille koncert, hvor der kun er plads til 50-100 mennesker. Her er det ofte unge musikstuderende der opfører værker af Puccini (og andre komponister kan snige sig med ind i repertoiret)

 

10. Grotta del Vento

Vi bliver ved Lucca egnen. Nord for Lucca, oppe i bjergene, ligger Grotta del Vento, der betyder “den blæsende grotte”. Den er kendt som en af de mest interessante og unikke grotter i Europa takket være en ekstraordinær antal fænomener der findes her. Der er guidede ture ind i grotterne. Der er stier inde i grotten, som gør at du har mulighed for at komme rundt og beundre lyset, der reflekteres fra hulen. Stalagmitter, stalaktitter, alabastvægge, små søer omgivet af krystal, undervandsstrømme og bizarre former skåret ud af klippen ved årelange erosioner, alt sammen gør dette til et virkelig fantastisk sted at besøge.

Villa Museo Giacomo Puccini Lucca

Vinbyen Montalcino, hvor der produceres den meget berømte Brunello vin, er for alle vinelskere et besøg værd. Forvent dog ikke, at du kan få en masse Brunello vin med hjem til ingen penge. Italienerne ved godt hvad den flaske er værd.