Marche - Oplev det næste Toscana

Den uretfærdigt oversete region Marche, lokker med lækre strande og et konkurrence dygtigt prisniveau. Skal man tro den engelske avis “The Times” og den amerikanske “New York Times”, så er regionen Marche “Det nye Toscana”, og jeg er slet ikke uenig.

Læs her hvorfor

Den uretfærdigt oversete region Marche, lokker med lækre strande og et konkurrence dygtigt prisniveau. Skal man tro den engelske avis “The Times” og den amerikanske “New York Times“, så er regionen Marche “Det nye Toscana”, og jeg er slet ikke uenig.

Marche ligger mellem regionerne Emilia Romagna i Nord og Abruzzo i syd, og det siger sansynligvis ikke dig ret meget, men hvis vi tilføjer at naboerne mod vest er Toscana og Umbrien, så er alle vist med på geografien. Der er ikke længere at køre fra Danmark til Firenze end der er fra Danmark til Urbino eller Ancona. Er du den type der holder dig til det faste og kendte, så er Toscana og Umbrien stadigvæk skønt, men er du den type der gerne vil opleve noget nyt, og gerne før naboen og alle de andre danskere, så skulle du prøve regionen Marche, eller “Le Marche” som den hedder på Italiensk.

Tilbage til de fornuftige ord fra The Times, som vi har frit oversat her (i uddrag):

Britiske købere har tendens til at tage til Den franske Riviera eller det sydlige Spanien, når de leder efter et andet hjem inden for en rimelig afstand fra bjerge og hav. Alligevel vinder den mindre kendte region Le Marche ved Italiens østkyst frem, med et ry som et overkommeligt alternativ.

Med Italiens kronjuveler – Firenze, Rom og Venedig – der kæmper med overturisme, vender turisterne og dem der tænker på fast ejendom, deres fokus til de 1.600 km kystlinje, der vender mod Kroatien ved  Adriaterhavet. Sandstrandene kan konkurrere med Côte d’Azur, men med færre ikke-italienske turister, er Le Marche blevet omtalt som ”den næste Toscana” af The New York Times.

Ryanair flyver dagligt fra England til regionens hovedstad Ancona, mens Lufthansa betjener Ancona med 1 stop fra fx København. Ved havnen i Ancona sejler der færger til Grækenland, Kroatien og Albanien, hvilket gør det til et ideelt sted at have et andet hjem – eller blot som turist, hvis du vil besøge andre dele af Adriaterhavsområdet.

UNESCO har også været i Marche

Mens Le Marche ikke er specielt kendt uden for Italien, har den en særlig betydning for italienerne på grund af regionens rolle i renæssancen. Raphael, maleren, blev født i Urbino, som er et UNESCO verdensarvsted. Urbino ligger 40 km syd for den mest fredfyldte republik San Marino (som den er med et kærligt ord kendt for). San Marino er en uafhængig bystat, der er Europas mindst besøgte land. Det er oplagt for en dagstur for folk, der er glad for arkitektur, og du kan endda også modtage et stempel i dit pas.

Toscana har været det øverste rejsemål for udenlandske boligkøbere i det sidste årti, ifølge Scenari Immobiliari, et ejendomsrådgivning. Den “toscanske trekant” mellem Firenze, Siena og Lucca, der grænser op til Chianti-regionen kendt for sin rødvin, er de mest populære områder. Chianti kaldes spøgagtigt Chianti-shire på grund af de mange britiske mennesker, der har købt et hus der, siges det i den britiske ejendomsbranche.

I andre dele af Norditalien, er ejendomspriserne og dermed prisniveauet i regionerne steget, og derfor er det en god ide at kigge sydpå. Det betyder at britiske sommerhuskøbere er begyndt at se længere mod syd. Umbrien med sin smukke Valle del Niccone, der grænser op til Toscana, er blevet et hotspot i de senere år.

”Umbrien blev opdaget for nylig. Toscana har altid været det centrale sted for internationale købere, især briter, ”siger Amy Redfern-Woods, en seniorforhandler på det italienske kontor Knight Frank. Hun siger, at købere i disse nøgleområder i Italien kan forvente at betale mellem 5.500 € og 12.000 € pr. Kvadratmeter, med det brede prisinterval afspejler forskellene i tilstand og størrelse på ejendomme, fra små lejligheder til spredte bondegårde restaureret til en høj standard.

Hvad skal du se i Marche

Ascoli Piceno i den sydlige del af Le Marche er et af Le Marches højdepunkter. I centrum ligger en storslået palazzo, hvor italienerne spiser all’ascolana (frityrestegte udstoppede oliven) og baccala all’anconetana (saltet torsk, kartofler og tomater i olivenolie).

En 30-minutters kørsel fra Ascoli ligger badebyen San Benedetto del Tronto, centrum af Riviera delle Palme, et kystområde, der er stigende populært blandt turister for sin Middelhavspromenade og gågader med restauranter og butikker.

Nord for Ascoli og 10 km fra havet ligger Ripatransone, en anden gammel “bakketop by” med en blanding af middelalder- og renæssancearkitektur.

Vi har sagt det længe her hos Stay Local, Danmarks måske mest førende rejsebureau til Le Marche, og nu er den store avis, New York Times og den engelske ditto, The Times også enige med os. Vi kan kun sige – skynd jer til Marche og opleve det autentiske Italien, inden alt for mange får øjnene op for regionen. Når vi nu er i gang med at inspirere dig, har vi lavet en blog artikel om oplevelser i Marche, den bør du også læse.

Flemming

Et udvalg af ferieboliger i Marche

Villa Casale Luisa i Marche
Pris pr. nat fra2.039,-

Villa Casale Luisa – Castelraimonto
Marche Italien

Villa Anna ligger tæt på landsbyen Pievebovigliana i det sydvestlige Marche. Området er kuperet og har mange muligheder for cykel- og vandreture. Her er en dejlig italiensk villa med plads til 6 personer.

Villa Panorama Marche

Villa Panorama – Marche
Marche Italien

Villa Noce er en helt igennem velholdt og lækker kvalitetsvilla der ligger i grønne omgivelser tæt på den hyggelige by Serrapetrona, der er en kendt vinby i området. Her får du en villa med privat pool til 10 personer til en super skarp pris.